Cynamonowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bułeczki upiekłam na specjalną okazję - moja córeczka poszła po raz pierwszy do szkoły.Bułeczki w sam raz na drugie śniadanie. Smakują wybornie posmarowane masłem, dżemem śliwkowym lub jabłkowym. Dla nas idealnie smakują z masłem orzechowym.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:

    - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

    - 3/4 szklanki cukru pudru

    - 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży

    - 1 płaska łyżka cynamonu

    - 175 g masła

    - 3/4 szklanki mleka

    - 2 jajka plus 1 żółtko

    - 1,5 łyżki oleju

    Dodatkowo:

    - trochę mąki do podsypywania

Cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, dodać cukier i cynamon. Połączyć z letnim mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać jajka i żółtko oraz olej, ponownie dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Po tym czasie oprószonymi mąką rękami formować z ciasta bułeczki wielkości brzoskwini i układać je w formie wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać o zachowaniu odległości między bułeczkami, w czasie pieczenia jeszcze wyrosną).
    Wstawić do nagrzanego do 180 (termoobieg) stopni piekarnika i piec około 10- 15 minut.

Porady

Przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.

Komentarze

Podobne przepisy