Cynamonowe muffinki z malinami

0 (0 ocen)

  • 5 min

w sam raz na jesienne wypady do parku

  • 5 min

Składniki:

  • suche:
    - 300 g mąki pszennej

    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 120 g drobnego cukru
    - 150 g świeżych malin

    mokre:
    - 250 ml maślanki
    - 60 ml oleju słonecznikowego
    - 1 jajko

Cynamonowe muffinki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cynamonowe muffinki z malinami 1. W misce wymieszać mąkę, cynamon, cukier i proszek do pieczenia, wsypać maliny i delikatnie wymieszać.

    W drugim pojemniku wymieszać jajko, maślankę i olej.

    Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

    Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nałożyć porcje ciasta, wierzch można udekorować cukiereczkami dekoracyjnymi, ja użyłam też lentilek, które dobrze się spisały. Formę wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Zostawić w formie jeszcze ok. 10 min po wyjęciu z piekarniku a następnie wyciągnąć muffinki do wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy