Cynamonowe rogaliki bez jajek

0 (0 ocen)

Pachnące cynamonem, niezbyt słodkie, w sam raz do popołudniowej herbatki.

Składniki:

  • 400 g mąki
    200 ml mleka
    60 g masła
    20 g drożdży
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki cynamonu
    6 łyżeczek cukru

    żółtko + łyżka mleka
    2 łyżki cukru

Cynamonowe rogaliki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i dwoma łyżeczkami cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, roztopione masło, drożdże z mlekiem i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto 2. Podzielić na dwie jednakowe części. Każdą rozwałkować na grubość 2mm, to będzie koło o średnicy ok. 38 cm.
  • Z cynamonem 3. Pozostałe cztery łyżeczki cukru wymieszać z cynamonem i posypać obydwa placki.
  • Formowanie 4. Każdy podzielić na 16 trójkątów i zwinąć.
  • Przed pieczeniem 5. Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem. Piec 12 - 14 min. w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy