Cynamonowe śłimaczki drożdżówe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli używamy drożdży świeżych należy przygotować rozczyn !!!! Mąką, mleko cukier jajka, mleko, (podrośnięty rozczyn bądź drożdże suche) wyrabiamy dokładnie, pod koniec dodajemy stopione masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma dość rzadką konsystencję !!! Kiedy podwoi swoją objętość wałkujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na dość cienki placek i smarujemy roztopionym masłem (pół kostki ) i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Zawijamy w roladę. Kroimy na plasterki ok 1,5 cm i układamy w tortownicy zostawiając małą przerwę miedzy kawałkami) Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 25 min w 180 st
Komentarze