Cynamonowe śłimaczki drożdżówe

0 (0 ocen)

Do popołudniowej kawy , albo rano do kubka mleka- cynamonowe ślimaczki :-)

Składniki:

  • Ciasto: 30dkg mąki 15 dkg cukru, 3 dkg drożdży świeżych lub op drożdży suchych 2 jajka 150ml mleka, 4 łyżki masła

    Nadzienie:pół kostki stopionego masła, i1 opakowanie cynamonu, 5 łyżek cukru trzcinowego

Cynamonowe śłimaczki drożdżówe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy przygotować rozczyn !!!! Mąką, mleko cukier jajka, mleko, (podrośnięty rozczyn bądź drożdże suche) wyrabiamy dokładnie, pod koniec dodajemy stopione masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma dość rzadką konsystencję !!! Kiedy podwoi swoją objętość wałkujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na dość cienki placek i smarujemy roztopionym masłem (pół kostki ) i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Zawijamy w roladę. Kroimy na plasterki ok 1,5 cm i układamy w tortownicy zostawiając małą przerwę miedzy kawałkami) Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 25 min w 180 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy