Cynamonowe ślimaki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo prosty i szybki przepis na coś słodkiego :]

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe: 500 gramów
    - groszki czekoladowe: 100 gramów
    - cukier brązowy demerara: 6 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
    - cynamon: 1 opakowanie

Cynamonowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. U mnie ciasto francuskie było w formie bloku, więc musiałam je dodatkowo rozwałkować. Następnym razem kupię już gotowe. Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia i posypać cukrem brązowym równomiernie całe ciasto, następnie posypać czekoladowymi groszkami i cynamonem. Jajko roztrzepać. Ciasto zwijać w rulon, docisnąć je tak żeby nadzienie nie wypadło a ciasto do siebie przylegało. Teraz można swobodnie kroić ciasto na średniej grubości kawałki (ślimaki), lekko smarować je roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni, na papierze do pieczenia poukładać ślimaki. Piec przez około 20-30 minut (Ja tak na prawdę piekłam aż się zarumienią, więc najlepiej sprawdzać je podczas pieczenia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy