Cynamonowiec śliwkowy z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zółtka i dalej ubijać. Wlać olej i ponownie ubić. Mąką przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - dodać ją do ubitych jaj z cukrem i olejem - wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyzką. Przelać masę na blaszkę o wymiarach 35cmx25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście powykładać połowki śliwek - każdy owoc delikatnie wcisnąc do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (ja piekę na termoobiegu).
Ciasto wystudzić.
2.Swieżą przepłukaną żurawinę kroimy na połówki i przekładamy do rondelka z grubym dnem i zalewamy wodą oraz sypiemy cukrem. Dusimy na małym ogniu, aż żurawina się rozgotuje i woda częściowo odparuje. Zdejmujemy z ognia i miksujemy/blenderujemy na mus przypominający wyglądem kisiel.
3.Ciasto pokroić na kawałki i polać sosikiem żurawinowym.
Komentarze