Cynamonowiec śliwkowy z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Pyszne śliwkowe ciasto ucierane z cynamonem i polane sosem ze świeżych uduszonych żurawin.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    kopiasta łyzka cynamonu mielonego
    śliwki węgierki - 0,5 kg

    żurawina świeża 20 dkg
    pól szklanki wody
    2 łyżki cukru

Cynamonowiec śliwkowy z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ze sliwkami 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zółtka i dalej ubijać. Wlać olej i ponownie ubić. Mąką przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - dodać ją do ubitych jaj z cukrem i olejem - wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyzką. Przelać masę na blaszkę o wymiarach 35cmx25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście powykładać połowki śliwek - każdy owoc delikatnie wcisnąc do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (ja piekę na termoobiegu).
    Ciasto wystudzić.
  • zurawina 2. Swieżą przepłukaną żurawinę kroimy na połówki i przekładamy do rondelka z grubym dnem i zalewamy wodą oraz sypiemy cukrem. Dusimy na małym ogniu, aż żurawina się rozgotuje i woda częściowo odparuje. Zdejmujemy z ognia i miksujemy/blenderujemy na mus przypominający wyglądem kisiel.
  • 3. Ciasto pokroić na kawałki i polać sosikiem żurawinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy