Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

0 (0 ocen)

Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na ciasto z cynamonem i jabłkami, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    5 jajek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    4-5 jabłek
    Garść rodzynek
    Garść płatków migdałów
    Cynamon do posypania wierzchu
    Papier do pieczenia

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki wsypujemy do miski sparzamy gorącą wodą, jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy na puszystą masę, wlewamy olej i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierając dodajemy cynamon.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, układamy cząstki jabłek, wierzch posypujemy namoczonymi rodzynkami, płatkami migdałów oraz cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy