pierś z kurczaka 450 g
olej do smażenia
jagody goji ok. 20 sztuk
sos
natka pietruszki 1 szklanka
mięta liście 1 spora garść
sok z cytryny 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4 sztuki
miód płynny prawdziwy ok. 50 ml
sól 1/3 -1/2 łyżeczki
pieprz
Cynamonowo-paprykowa pierś z sosem miętowo-pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kroimy na pół.
Do głebokiej miski wsypujemy obie papryki i cynamon , mieszamy i w tej suchej marynacie obtaczamy kawałki mięsa.
Miskę zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po minimum 3 godzinach smażymy miso na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Wystarczy kilka minut z każdej strony.
Mięso wykładamy do odpoczęcia na papierowe serwetki i przykrywamy folią.
Jagody goji moczymy w gorącej wodzie i przekładamy na sitko.
Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki i miętę , blendujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , sokiem z cytryny , miodem , solą i pieprzem.
Powstałym sosem polewamy na talerzu piersi kurczaka.
Piersi i sos doskonale smakują z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego.
Komentarze