Cytrusowa babka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cytrusowa babka gości u mnie w każde święta

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - margaryna: 1 sztuka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - pomarańcza: 0.5 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jajka: 4 sztuki

Cytrusowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i pomarańcza. Następnie wyciskamy z owoców sok, użyłam do tego wyciskarki z cytrusów. Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy połowę wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia, sok z owoców i starte skórki cytrusów. I dodajemy drugą porcję mąki. Przelewamy do keksówki ( użyłam foremki silikonowej). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy