Cytrusowa makrela z piekarnika

1 (1 ocen)

Bardzo zdrowa, lekka i smaczna rybka. Zawiera same zdrowe tłuszcze oraz witaminkę C, która jest zawarta w cytrynie i przenika w rybkę podczas pieczenia. Oprócz tego ryba jest aromatyczna i mięciutka.

Składniki:

  • 6 szt. średniej świeżej makreli
    1 cytryna
    do oprószenia sól himalajska
    do oprószenia pieprz ziołowy świeżo zmielony
    2 łyżki przyprawy do ryb
    sok z połowy cytryny

Cytrusowa makrela z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby należy przygotować dzień wcześniej, czyli dokładnie umyć, wypatroszyć, oczyścić, odciąć głowy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zrobić nacięcia wzdłuż każdej ryby. Wnętrze ryby oprószyć przyprawą do ryby a wierzch oprószyć solą i pieprzem. Całość skropić cytryną.
  • 2. Na następny dzień cytrynę pokroić w cienkie plasterki i po 2 umieścić w środku każdej makreli. Rybę owinąć folią na dwa razy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy