Bardzo zdrowa, lekka i smaczna rybka. Zawiera same zdrowe tłuszcze oraz witaminkę C, która jest zawarta w cytrynie i przenika w rybkę podczas pieczenia. Oprócz tego ryba jest aromatyczna i mięciutka.
Składniki:
6 szt. średniej świeżej makreli
1 cytryna
do oprószenia sól himalajska
do oprószenia pieprz ziołowy świeżo zmielony
2 łyżki przyprawy do ryb
sok z połowy cytryny
Cytrusowa makrela z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby należy przygotować dzień wcześniej, czyli dokładnie umyć, wypatroszyć, oczyścić, odciąć głowy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zrobić nacięcia wzdłuż każdej ryby. Wnętrze ryby oprószyć przyprawą do ryby a wierzch oprószyć solą i pieprzem. Całość skropić cytryną.
2.Na następny dzień cytrynę pokroić w cienkie plasterki i po 2 umieścić w środku każdej makreli. Rybę owinąć folią na dwa razy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 20 min.
Komentarze