Cytrusowiec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne orzeźwiające ciasto z dodatkiem pomarańczy.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 l soku pomarańczowego
    3 budynie śmietankowe
    0,5 szklanki cukru
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    3 pomarańcze

Cytrusowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę o wymiarach 26x 42 cm i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.
  • 2. Z proszku budyniowego, cukru i soku gotujemy gęsty budyń. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić na cząstki i ułożyć na biszkopcie. Owoce zalać jeszcze ciepłą masa budyniową. Odstawić do wystudzenia.
  • Ciasto cytrusowe 3. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wykładamy na masę budyniową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy