Cytrynka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie nadaje się na upalne lato - ciasto jest orzeźwiające

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj (białka)
    1 szkl. cukru
    5 żółtek
    1 szkl. mąki tortowej

    Krem cytrynowy - etap I:
    1,5 szkl. wody
    Sok z 2 cytryn
    Skórka otarta z 1 cytryny
    ¾ szkl. cukru

    Krem cytrynowy - etap II:
    0,5 szkl. wody
    1 budyń cytrynowy
    2 całe jajka

    Krem II:
    0,5l śmietany 30%
    100 g cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny

    Lukier:
    Cukier puder i sok z 0,5 cytryny

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy biszkopt pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 ok. 20-25 min.
  • 2. Krem cytrynowy - etap I:
    Wszystko zagotować w garnku
  • 3. Krem cytrynowy - etap II:
    Ubijamy wszystko mikserem i wlewamy do garnka z gotującym się sokiem z cytryn i wodą, ciągle mieszając aż do zagotowania.
  • 4. Krem II:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać wcześniej rozrobioną żelatynę w wodzie, rozpuścić na ogniu i ostudzoną wlać do śmietany.
  • 5. Ułożenie:
    Biszkopt – krem cytrynowy – krem II – herbatniki – lukier
  • 6. Herbatniki należy namoczyć w wodzie z sokiem z 1 cytryny i 2 łyżkami alkoholu.

Komentarze

Podobne przepisy