Cytrynowa babka z kisielem

0 (0 ocen)

Babki z dodatkiem kisielu to nie są moje ulubione, ale ta mi smakowała była kwaskowa i wilgotna.

Składniki:

  • 175 g masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    1 kisiel cytrynowy z cukrem
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cytryna
    dodatkowo:
    1 szklanka cukru pudru

Cytrynowa babka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowa babka z kisielem 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisiele, przesiać prosto do masy jajecznej i mieszać na małych obrotach na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę startą z cytryny.
  • cytrynowa babka z kisielem 2. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki.
    Piec w temp. 170st około 60 minut.
  • cytrynowa babka z kisielem 3. Upieczoną i wystudzoną babkę przełożyć na talerz, cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą na gładki lukier i gotowym lukrem polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy