Cytrynowa pycha

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodko-kwaśny smak ciasta sprawia, że trafi w gusta każdego.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    0,5 l wody
    0.5 kostki masła
    1 szklanka cukru
    sok z 2 cytryn
    starta skórka z 1 cytryny

    Masa śmietanowa:
    0,5 l kremówki
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka cukru
    3 łyżki żelatyny

    Na górę:
    1 paczka herbatników maślanych
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szklanki wody

Cytrynowa pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy kolejno cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do osobnego naczynia. Powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut.
  • 2. Odlewamy trochę wody potrzebnej do rozpuszczenia budyniów. Resztę wody, cukier, masło, sok i skórkę z cytryny zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującej się masy cały czas mieszając.Gotowy budyń odstawiamy aby trochę wystygnął, po czym wylewamy go na biszkopt.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia i pilnujemy aby żelatyna nie stwardniała. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Na końcu powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Masę wylewamy na budyń.
  • 4. Do niewielkiej miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy wodę. Pojedynczo namaczamy herbatniki i kładziemy na masę śmietanową. Ciastko wkładamy do lodówki aby śmietana stężała.

Porady

Herbatniki możemy polać lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy