Cytrynowa pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy kolejno cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do osobnego naczynia. Powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut.
2.Odlewamy trochę wody potrzebnej do rozpuszczenia budyniów. Resztę wody, cukier, masło, sok i skórkę z cytryny zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującej się masy cały czas mieszając.Gotowy budyń odstawiamy aby trochę wystygnął, po czym wylewamy go na biszkopt.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia i pilnujemy aby żelatyna nie stwardniała. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Na końcu powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Masę wylewamy na budyń.
4.Do niewielkiej miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy wodę. Pojedynczo namaczamy herbatniki i kładziemy na masę śmietanową. Ciastko wkładamy do lodówki aby śmietana stężała.
Komentarze