Cytrynowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczmy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i 1/2 szklanki cukru, ubijamy ponownie na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
2.Masa cytrynowa: Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do garnka. Dodajemy pól szklanki wody i szklankę cukru zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodając 2 żółtka. Budyń wlewamy do gotującego się soku cytrynowego. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy całość.
Gorący krem wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki do przestudzenia.
3.400 ml kremówki ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i zagęstnikami. Następnie rozsmarowujemy na przestudzonym kremie cytrynowym
Na ubitej śmietanie układamy herbatniki.
Herbatniki smarujemy lukrem, który robimy z cukru pudru, kilku kropel soku z cytryny i gorącej wody.
Komentarze