Cytrynowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto lubi cała moja rodzina i znajomi

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 żółtka,
    1 szklanka cukru,
    2 opakowania budyniu waniliowego,
    2 cytryny,
    250 gram margaryny,
    400 ml śmietanki kremowej 30%,
    2 opakowania zagęstnika do śmietany,
    cukier puder,
    herbatniki

Cytrynowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczmy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i 1/2 szklanki cukru, ubijamy ponownie na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Masa cytrynowa: Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do garnka. Dodajemy pól szklanki wody i szklankę cukru zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodając 2 żółtka. Budyń wlewamy do gotującego się soku cytrynowego. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy całość.
    Gorący krem wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki do przestudzenia.
  • 3. 400 ml kremówki ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru i zagęstnikami. Następnie rozsmarowujemy na przestudzonym kremie cytrynowym
    Na ubitej śmietanie układamy herbatniki.
    Herbatniki smarujemy lukrem, który robimy z cukru pudru, kilku kropel soku z cytryny i gorącej wody.

Komentarze

Podobne przepisy