Cytrynowe ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cytrynowe ciasto z malinami jest idealne na letnie popołudnie. Ciasto jest bardzo proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu! Zamiast malin możecie użyć dowolnych owoców

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦225 g mąki
    ◦1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦4 duże jajka
    ◦225 g cukru
    ◦2 łyżki skórki otartej z cytryny
    ◦1 łyżka soku z cytryny
    ◦170 ml oleju
    ◦1 szklanka malin

    Składniki na cytrynowy syrop:
    ◦55 g cukru
    ◦55 ml soku z cytryny

    Dodatkowo:
    ◦2 łyżki cukru

Cytrynowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Okrągłą tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i stopniowo dodajemy olej, ciągle mieszając. Płynne składniki łączymy z mąką i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
    Ciasto wylewamy do tortownicy, po wierzchu posypujemy malinami i 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

    W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy składniki na cytrynowy syrop. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż otrzymamy syrop.

    Przygotowanym syropem polewamy jeszcze gorące ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym zdejmujemy obręcz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy