Cytrynowe ciasto z malinami jest idealne na letnie popołudnie. Ciasto jest bardzo proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu! Zamiast malin możecie użyć dowolnych owoców
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦225 g mąki
◦1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
◦½ łyżeczki soli
◦4 duże jajka
◦225 g cukru
◦2 łyżki skórki otartej z cytryny
◦1 łyżka soku z cytryny
◦170 ml oleju
◦1 szklanka malin
Składniki na cytrynowy syrop:
◦55 g cukru
◦55 ml soku z cytryny
Cytrynowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i stopniowo dodajemy olej, ciągle mieszając. Płynne składniki łączymy z mąką i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy, po wierzchu posypujemy malinami i 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy składniki na cytrynowy syrop. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż otrzymamy syrop.
Przygotowanym syropem polewamy jeszcze gorące ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym zdejmujemy obręcz.
Komentarze