Cytrynowe motylki muffinkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

To prawda, że kto raz zacznie piec muffinki wpadnie w prawdziwe uzależenienie. Oto kolejny wypiek. Polecam :)

  • 20 min

Składniki:

  • 125gr mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125gr margaryny
    125gr cukru
    2 jajka
    Odarta skórka z 1 cytryny
    2 łyżki mleka
    Cukier puder do dekoracji
    KREM:
    85gr miękkiego masła
    175gr cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Cytrynowe motylki muffinkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać wystudzoną margarynę, cukier, jajka, odartą skórkę z cytryny i mleko. Za pomocą miksera wszystko wymieszać.
  • 3. Ciasto przełożyć do papierowych foremek i piec ok. 20-25min w nagrzanym do 180stC piekarniku.
  • 4. Przygotować krem: masło ubić na pianę, dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Dalej ubić na gładki krem.
  • 5. Gdy muffinki będą gotowe i wystudzone odciąć ostrym nożem wierz muffinka, przeciąć go w pół. Na górę muffinka położyć krem i „skrzydełka” aby wyglądały jak motylki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy