Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lubię cytrynowy smak w cieście - muffinki były super :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    1 cytryna
    cukier trzcinowy

Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodajemy startą skórkę cytrynową 1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, mocno wycieramy jednorazowym ręcznikiem, a następnie żółtą skórką ścieramy na tarce. Cytrynę przecinamy i wyciskamy z niej wszystek sok – pozbywamy się pestek. Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka – miksujemy mikserem na jednolity puch. Następnie na przemian dodajemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem oraz śmietanę (stopniowo, każdego po trochu). Na samym końcu do ciasta dodajemy otartą skórką oraz wlewamy wszystek sok – jeszcze chwilę miksujemy.
  • muffinki posypujemy cukrem 2. Masę wlewamy do 1/3 wysokości foremek na muffiny, następnie ciasto posypujemy dużą szczyptą cukru trzcinowego. Muffinki piekłam ok. 28 minut w temp. 180*.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy