Cytrynowe tarteletki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Z uniwersalnego ciasta francuskiego, które zawsze mam w swojej lodówce, wypełnione orzeźwiającym i aksamitnym kremem cytrynowym, ze świeżymi truskawkami

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • składniki,
    4 porcje:

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    250g serka mascarpone
    (1 opakowanie)
    200g serka homogenizowanego
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    150 g truskawek,
    przekrojonych na ćwiartki
    4 łyżki konfitury truskawkowej
    1 łyżka otartej skórki z cytryny

    opcjonalnie:

    2 łyżki migdałów
    do posypania

Cytrynowe tarteletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tartaletki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować foremki na tarteletki o średnicy ok.10 cm. Ciastem wyłożyć spód i boki foremek, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą. Foremki wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć całe obciążenie i piec dalej przez około 5 minut do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć formy z ciastem, wystudzić.
  • tartaletki 2. Serek mascarpone wymieszać z serkiem homogenizowanym, starta skórką cytryny, cukrem i wanilią. Truskawki pokroić i wymieszać z konfiturą. Tarteletki wypełnić kremem, ułożyć truskawki, posypać migdałami. Najlepiej podawać od razu, aby ciasto nie namokło, gdy trzeba, przechowywać w lodówce!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy