Z uniwersalnego ciasta francuskiego, które zawsze mam w swojej lodówce, wypełnione orzeźwiającym i aksamitnym kremem cytrynowym, ze świeżymi truskawkami
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
składniki,
4 porcje:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250g serka mascarpone
(1 opakowanie)
200g serka homogenizowanego
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g truskawek,
przekrojonych na ćwiartki
4 łyżki konfitury truskawkowej
1 łyżka otartej skórki z cytryny
Cytrynowe tarteletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować foremki na tarteletki o średnicy ok.10 cm. Ciastem wyłożyć spód i boki foremek, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą. Foremki wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć całe obciążenie i piec dalej przez około 5 minut do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć formy z ciastem, wystudzić.
2.Serek mascarpone wymieszać z serkiem homogenizowanym, starta skórką cytryny, cukrem i wanilią. Truskawki pokroić i wymieszać z konfiturą. Tarteletki wypełnić kremem, ułożyć truskawki, posypać migdałami. Najlepiej podawać od razu, aby ciasto nie namokło, gdy trzeba, przechowywać w lodówce!
Komentarze