Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i nie słodkie ciasto

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa cytrynowa:
    - 2 budynie cytrynowe
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 cytryna
    - 25 dkg masła
    Pozostałe składniki:

    - 0,5 litra śmietanki 30%
    - cukier puder
    - cukier wanilinowy
    - 3 szt. śmietan fixu

    Spód biszkoptowy :
    Składniki:
    - 4 jajka
    - 130 g mąki pszennej
    - 130 g mąki ziemniaczanej
    - 250 g cukru
    - 6 łyżek wody
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    dodatkowo :
    - 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód)

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.

    Masa cytrynowa:
    2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
    Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
    Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.
    Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.


    Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy