1.Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa cytrynowa:
2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.
Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.
Komentarze