Cytrynowiec

0 (0 ocen)

Lekko kwaśny smak lukru idealnie współgra z ciastem .

Składniki:

  • Ciasto :
    350 g maki
    350 g margaryny
    350 g cukru
    6 jajek
    skórka i sok z 1 cytryny
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa :
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    500 ml mleka
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Lukier :
    200 g cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Margarynę roztopić i przestudzić. Białka ubić z cukrem, dodać cukier wanilinowy i żółtka. Następnie dołożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z 1 cytryny oraz roztopioną margarynę. Wymieszać. Piec w temperaturze 180 ok. 35 minut. Po upieczeniu placek przekroić na 2 części.
  • 2. Masa : Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę ugotować. Do gotującego się mleka dodać cukry i masło. Mąki rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gorącego płynu. Masę zagotować i gorącą przełożyć przygotowane placki.
  • 3. Lukier : Cukier puder i 4 łyżki soku z cytryny ucierać tak długo, aby lukier był lejący. Udekorować ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy