Ciasto cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dawno siedzi w moich przepisach,bardzo smaczny i kwaskowy

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2łyżki mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    3 szkl.wody
    1 szkl.cukru
    sok z 2 cytryn
    2 budynie śmietankowe
    3/4 kostki masła
    2 żółtka
    KREM:
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 śmietan-fixy
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo 3 paczki herbatników
    LUKIER:
    1 białko i 1/2 szkl.cukru pudru
    przepis na zwykłą blaszkę

Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:ubić pianę z białek na sztywno,dodać cukier i dalej ubijać,potem dać żółtka i delikatnie mieszać.Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem i znów delikatnie mieszać.Wylać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170* około 40 minut.
    MASA:z wody i soku z cytyn gotujemy budyń,w 1 szkl.wody rozpuszczamy budynie i żółtka i wlewamy do reszty wody z sokiem,gdy ostygnie miksujemy z masłem.
    KREM:śmietanę ubijamy na sztywno z fixami i cukrem
    Na biszkopt wykładamy masę,na nią krem ze śmietany,na to układamy herbatniki i polewamy lukrem(ubić białko z cukrem pudrem)

Porady

śmietan-fixy możemy zastąpić żelatyną,a masę można wyłożyć samą bez masła,będzie kwaśniejsza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy