Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:ubić pianę z białek na sztywno,dodać cukier i dalej ubijać,potem dać żółtka i delikatnie mieszać.Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem i znów delikatnie mieszać.Wylać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170* około 40 minut.
MASA:z wody i soku z cytyn gotujemy budyń,w 1 szkl.wody rozpuszczamy budynie i żółtka i wlewamy do reszty wody z sokiem,gdy ostygnie miksujemy z masłem.
KREM:śmietanę ubijamy na sztywno z fixami i cukrem
Na biszkopt wykładamy masę,na nią krem ze śmietany,na to układamy herbatniki i polewamy lukrem(ubić białko z cukrem pudrem)
Porady
śmietan-fixy możemy zastąpić żelatyną,a masę można wyłożyć samą bez masła,będzie kwaśniejsza
Komentarze