Cytrynowiec Żanety

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepis na to ciasto dostałam od mojej cioci. Kilka lat temu, zapraszajac ją na ślub podała cytrynowca do kawy. Ciasto wprost rozpływało sie w ustach i od razu z moim przyszłym mężem zakochalismy sie w nim. Od tamtej pory mineło kilka lat, a ciasto nadal pierwsze schodzi z talerzy z kazdej imprezy.

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jajek

    masa I

    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    1-2 cytryny
    1 galaretka cytrynowa
    masło lub margaryna
    2 jajka

    masa II

    1/2 l śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 śmietan - fixy

    cukier puder do posypania herbatników i sok z cytryny.

Cytrynowiec żanety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z 4 jajek.

    Budyń ugotować. Wsypać galaretkę, wlać sok z cytryny. Wymieszać.

    Ubić masło i żółtka. Do masy dodać budyń i na koniec piane z białek. Wyłożyć na biszkopt.

    Śmietane ubić z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, na koniec dodac śmietan-fixy. Wyłożyć na masę budyniową.

    Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki maczając je jednocześnie w soku z cytryny. Nastepnie posypać cukrem pudrem i rozlać po herbatnikach sok z cytryny. Schłodzić.

Porady

W przepisie cioci były 2 cytryny na całe ciasto. Ja zwiekszyłam o 1, bo wolimy lekko kwasniejsze. Jesli ktos znowu uważa że herbatniki są za bardzo kwaśne, albo boją sie tego, można spróbowac za pierwszym razem do soku z cytryny dodac troszke przegotowanej wody. Nalezy pamietac o umiarze polewajac herbatniki sokiem. Lekko je skraplamy zeby tylko zmiekły później w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy