Cytrynowo-kakaowa babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy i studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem.Następnie,nadal ucierając, dodajemy naprzemiennie -po łyżce roztopionej margaryny, wody oraz mąki mąki z proszkiem do pieczenia.Od tak wykonanej masy oddzielamy 1/4 do innej miseczki i dosypujemy do niej kakao. Mieszamy. Do pozostałej masy wsypujemy cytrynowe kisielki. Ubijamy pianę z białek. 1/4 piany dodajemy do masy kakaowej, resztę do cytrynowej masy .Mieszamy delikatnie.Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy najpierw trochę jasnej masy, potem kakaową i przykrywamy resztą jasnej masy. Pieczemy ok 50-60 min w temp 190 stopni. Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z cytryny-energicznie mieszając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto pokrywamy lukrem i dekorujemy otartą skórką cytrynową i plasterkami cytryny.
Komentarze