CYTRYNOWO-MAKOWE PLACUSZKI DIETETYCZNE

0 (0 ocen)

Placuszki są wyjątkowo puchate i fakt,iż są smażone bez tłuszczu w niczym im nie przeszkadza. Fajnie prezentują te kropeczki, jak myślicie? Placuszki są pyszne na ciepło jak i na zimno, więc z powodzeniem możemy przygotować je wieczorem i zabrać kolejnego dnia do pracy lub na zajęcia.

Składniki:

  • 100 g mąki
    1 jajko
    1 łyżka maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    100 ml mleka
    2 łyżeczki stewii
    Szczypta soli

Cytrynowo-makowe placuszki dietetyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać mak i stewię, wymieszać. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do mąki wraz z sokiem z cytryny i mlekiem. Wymieszać całość aby w cieście nie było grudek. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę połączyć delikatnie z ciastem. Patelnię rozgrzać ( bez oleju). Kłaść po łyżce ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego!

Porady

100 g placuszków to 179 kcal, 1 placuszek to około 45 kcal. Z podanych składników wyszło mi 13 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy