Cytrynowo-miętowy makaron z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kiedy cytryna z miętą spotykają się w jednym daniu i towarzyszą im krewetki, nawet zwykły makaron przemienia się w danie godne nalepszej restauracji...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron bucatini: 175 gramów
    - krewetki tygrysie (surowe): 14 sztuk
    - cytryna: 1.5 sztuki
    - mięta (tylko listki, posiekana): 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki

Cytrynowo-miętowy makaron z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Krewetki obieramy z pancerzyków, myjemy, usuwamy jelitko, marynujemy w soku z 1 cytryny ok. 10 minut.
  • 3. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki. W momencie kiedy staną się różowe, dorzucamy makaron, posiekaną miętę i skórkę startą z 1 cytryny. Mieszamy wszystko dokłądnie i podajemy z cząstkami cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy