Cytrynowy biszkopt. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować.
Wsypać mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne.
W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop.
Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki.
Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut.
Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto.
My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną.
Komentarze