Cytrynowy smietanowiec z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje gdy ostygnie i nabierze aromatu.

Składniki:

  • tortownica o śr 18 cm
    spód:
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g roztopionego masła
    dodatkowo:
    2 gęste śmietany 18% (330 ml)
    starta skórka z 2 cytryn
    kilka kropel aromat rumowego
    2 budynie śmietankowe
    3 białka
    szklana cukru
    frużelina:
    1 kg wiśni
    60g cukru żelującego 3:1 - 1,5 opakowania
    pół kg cukru

Cytrynowy smietanowiec z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto , łączymy, wybraniamy ręką. Wylepiamy spód tortownicy.
  • 2. Białka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i budynie, miksujemy na małych obrotach. Wkrapiamy zapach rumowy. Masę wlewamy na kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy ok 1 godziny( aż wierzch ładnie się przypiecze).
  • 3. Wiśnie myjemy i drylujemy. Owoce przełożyć do wysokiego garnka , zagotować wsypać cukry, gotować ok 20 minut, tak aby owoce się nie rozpadły. Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Gdy sernik ostygnie nakładamy na niego wiśnie.

Komentarze

Podobne przepisy