Cytrynowy tort

0 (0 ocen)

  • 60 min

Poznaj przepis na efektowny tort z nowego magazynu Apetyt

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    250 g mąki tortowej
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru kryształu
    125 g masła, utartego na puch
    1 żółtko

    NADZIENIE
    4 jajka
    starta skórka i sok z 4 cytryn BIO
    200 ml kremówki
    200 g cukru kryształu

Cytrynowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy 3 łyżki zimnej wody, masło i żółtko, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, schładzamy co najmniej 2 godziny.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica (śr. 30 cm). Wkładamy do tortownicy, formujemy brzegi. Pieczemy ok. 10 minut (ciasto nie powinno się przypiec).
    Nadzienie: jajka krótko ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryn, mieszamy. Przelewamy na upieczone ciasto.

    Temperaturę piekarnika zwiększamy do 200°C. Ciasto pieczemy 15-20 minut,
    aż nadzienie się zetnie.


Porady

Z ciasta można przygotować również małe tartaletki, wystarczy na ok. 6 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy