Cytrynowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy 3 łyżki zimnej wody, masło i żółtko, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, schładzamy co najmniej 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż tortownica (śr. 30 cm). Wkładamy do tortownicy, formujemy brzegi. Pieczemy ok. 10 minut (ciasto nie powinno się przypiec).
Nadzienie: jajka krótko ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryn, mieszamy. Przelewamy na upieczone ciasto.
Temperaturę piekarnika zwiększamy do 200°C. Ciasto pieczemy 15-20 minut,
aż nadzienie się zetnie.
Porady
Z ciasta można przygotować również małe tartaletki, wystarczy na ok. 6 sztuk.
Komentarze