Cytrynowy wybuch

0 (0 ocen)

To bardzo pyszna babka.Bardzo:). Jeśli wolicie wilgotne ciasto to na pewno Wam zasmakuje.Ciasto jest pyszne,cytrynowe i wilgotne.

Składniki:

  • 250 g mąki
    250 g cukru
    200 g masła
    4 jajka
    skórka otarta z 1 cytryny
    Parę kropli olejku cytrynowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier:
    szklanka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny

Cytrynowy wybuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy w małej temp. tak by się nie zagotowało.Cytrynę parzymy i ścieramy na tarce na małych oczkach.Z jajek oddzielamy białka od żółtek.Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy mikserem na jasną masę. Dodajemy roztopione masło ,powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem,skórkę z cytryny i olejek cytrynowy miksujemy.Z białek ubijamy sztywną pianę i łyżką delikatnie łączymy z masą .Foremkę – ja używam okrągłej z kominem (moja ma 26 cm średnicy),
    Smaruję formę dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą . Wlewam ciasto.
    Wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na 40 minut. Po ostudzeniu robimy polewę z cukru pudru i soku z cytryny.Polewamy ciasto(Ja często tylko posypuję ciasto tylko cukrem pudrem gdyż mój najmłodszy syn nie lubi polewy cytrynowej)

Porady

Czasami nakłuwam dodatkowo ciasto wykałaczkami ,aby babka była bardziej cytrynowa(lukier wpada w dziurki po wykałaczkach)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy