Czarna babka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto te jest tradycją w moim domu.Zawsze przygotowuje go na święta Wielkanocne.Ma bardzo długą historię ,ponieważ pochodzi on od mamy mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki cukru
    1 1/2 kostki margaryny
    4 łyżki kakao
    3/4 szklanki wody
    3 szklanki mąki
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jaj

Czarna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier,margaryne ,kakao i wodę razem zagotować w rondlu .Chwilę gotować mieszając.
  • 2. Z tego odlać 3/4 szklanki gęstej masy i odstawić.Do reszty dodać 3 szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i razem ucierać mikserem.
  • 3. Dodawać po jednym z sześciu żółtek,na końcu sztywno ubitą pianę z sześciu białek,delikatnie wymieszać.
  • 4. Piec ok.30 minut w temperaturze 200 stopniu.Po przestyudzeniu połać masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy