Czarna wiewióreczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę ( 1 centymetr) wrzucamy do dużej miski.
orzechy grubo siekamy dodajemy do jabłek, następnie wsypujemy cukier, kakao i oliwę.
Wszystko mieszamy, odstawiamy do lodówki na 3 godziny. W miarę możliwości w międzyczasie mieszamy z 2 razy.
Po 3 godzinach wyjmujemy z lodówki, wbijamy 4 jajka i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesiana mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na dużą blaszkę 35x25 cm.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy polewą:
* roztapiamy margarynę z wodą, dodajemy cukier , mieszamy aż się rozpuści, dodajemy kakao.
Studzimy, gęstą polewę wylewamy na ciasto.
Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze