Czarniak w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

Sos ogórkowy podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych w telewizji, bardzo nam posmakował.

Składniki:

  • 500 g ryby
    2 łyżki mąki
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    sok z cytryny
    pieprz cytrynowy
    sól

    Sos;
    3 ogórki kiszone
    1 cebula
    1 łyżeczka masła
    200 ml białego wina
    200 ml śmietany 30%
    pieprz
    sól
    koper

Czarniak w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą.
  • 2. Mąkę wymieszać z bułką tartą i obtoczyć rybę.
  • 3. Olej rozgrzać na patelni, dodać masło i położyć kawałki ryby. Smażyć na rumiano z obu stron.
  • 4. Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 5. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać ogórki i chwilkę smażyć. Wlać wino, doprawić pieprzem, gotować do odparowania alkoholu i dodać śmietanę. Gotować do lekkiego zgęstnienia. W razie potrzeby dodać soli i na koniec dodać posiekany koper.
  • 6. Gorącą rybę podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy