Czarno-białe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na te kolorowe rogaliki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dag.mąki,
    3 dag drożdzy,
    10 dag.masła,
    1/2 szklanki śmietany 18%,
    1 żółtko,
    1 łyżka kakao,
    5 łyżek mleka,
    1 cukier waniliowy,
    pół słoiczka dżemu z rokitnika

Czarno-białe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy ciepłe mleko,dodajemy śmietanę i cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże, mieszamy aż składniki się połączą.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła.
    Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy