Czarny bez w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonale wygląda i smakuje

  • 30 min

Składniki:

  • kilka kiści kwiatów czarnego bzu

    Ciasto: 200 g mąki pszennej, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 jajka, sól, cukier puder, masło do smażenia

Czarny bez w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski, stopniowo wlewać wino cały czas mieszając trzepaczką, dodać żółtka, białka ubić z odrobiną soli i cukru pudru, dokładnie, lecz delikatnie wszystko wymieszać. W cieście moczyć poszczególne gałązki kwiatów czarnego bzu, trzymając je za końcówki, smażyć z obu stron na rumiano w maśle. Podawać posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy