Czekoladki z winogronem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

błyskawiczne w przygotowaniu, czekolada i bita śmietana z mascarpone smakują wyśmienicie, do tego winogrono to istna wisienka na torcie

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 12 korpusów czekoladowych
    0,5 litra śmietanki 30 %
    250 gram mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    6 winogron
    kilka listków mięty do dekoracji

Czekoladki z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Dokładnie razem wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać dekoracyjnie porcje masy do korpusów czekoladowych. Każde winogrono przekroić na pół. Na wierzchu każdej czekoladki ułożyć połówkę winogrona i listek mięty. Przechowywać w lodówce.
    Jeżeli nie mamy korpusów czekoladowych możemy przygotować je sami. Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady i pędzielkiem smarować w środku silikonowe foremki na muffinki. Pozostawić do stężenia czekolady i delikatnie wyjąć z foremki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy