Czekoladowa bomba

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 16 cm)
    200g maki pszennej
    100g cukru
    250g margaryny
    20g kakao
    1 jajko
    1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 banan
    3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Opcjonalnie:
    orzeszki
    płatki migdałowe

Czekoladowa bomba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników.
    (Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.)
    Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach.
    (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.)
    Kroić dopiero po ostudzeniu.
    Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy