Czekoladowa filiżanka cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowa filiżanka cappuccino, niespodzianka, pomysłowy deser w czekoladowej filiżance z bitą śmietaną o smaku cappuccino. Robi na gościach ogromne wrażenie:) polecamy

  • 60 min

Składniki:

  • 2 mleczne czekolady
    100ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka cappuccino
    1 łyżeczka cukru pudru

    Dekoracja:
    ciasteczka
    szablon serce

Czekoladowa filiżanka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • okrywamy folią aluminiową 1. Talerzyk i szklankę obkładamy folią aluminiową.
  • rozpuszczamy czekoladę 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • filiżanka 3. Gdy czekolada gęstnieje smarujemy szklankę i talerzyk czekoladą i wkładamy do lodówki, czynność powtarzamy tak aby było grubo czekolady, aby przy zdejmowaniu foli czekolada się nam nie pokruszyła.
  • mocujemy ucho 4. Na foli wylewamy kropelkami czekoladę tworząc ucho do filiżanki, wkładamy do lodówki.Po całkowitym stwardnieniu czekolady, delikatnie odkleić filiżankę od folii. Za pomocą czekolady przykleić uszko do filiżanki.
  • bita śmietana 5. Śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder a na sam koniec cappuccino, (ja zrobiłam pół kremu z cappuccino a pół zostawiłam białego).
  • smacznego 6. Filiżankę napełniamy bitą śmietaną cappuccino, posypujemy kawą cappuccino, (za pomocą szablonu można wykonać serce) , a na talerzyk kładziemy ciasteczka. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy