Czekoladowa rabata.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię ciasta czekoladowe i kokos i tak powstało to ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt

    8 jaj
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki kakao
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wkładka makowo-kokosowa

    3/4 szklanki maku
    200g cukru
    100g wiórek kokosowych
    6 białek
    150g bakali ( orzechy, rodzynki, migdały)

    krem budyniowy

    gotowy krem do karpatki
    mleko ilość jak na opakowaniu
    100g masła
    galaretka z czarnej porzeczki
    czekolada gorzka na polewę

Czekoladowa rabata. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodawać cukier i cukier wanilinowy, żółtka. Mąki kakao i proszek przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej wymieszać. formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 35-40 min w 180 st. C
  • 2. Białka ubić, dodać cukier. Wsypać mak, wiórki i bakalie, wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min w 180 st. C
  • 3. Krem przygotować jak podano na opakowaniu. Wymieszać z miękkim masłem.
  • 4. Biszkopt przekroić na pół. Jedną część posmarować galaretką, wyłożyć połowę kremu. Przykryć ciastem makowo-kokosowym, reszta kremu. Drugą część biszkoptu posmarować galaretką. Ułożyć na kremie.
    Czekoladę rozpuścić ze śmietaną. Posmarować ciasto. Udekorować bezikami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy