Czekoladowa rozpusta

0 (0 ocen)

Idealny na niedzielne popołudnie do kawy.

Składniki:

  • 250 g ciemnej czekolady
    125 g masła
    6 jajek
    12 łyżek cukru
    3 łyżki likieru pomarańczowego
    2 łyżki budyniu czekoladowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu ryżowego lub winnego

Czekoladowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i masło rozpuścić na parze.
    4 białka ubić ze szczyptą soli ,na końcu dodać ocet i 7 łyżek cukru, ubić na sztywno i odstawić do lodówki.
  • 2. 4 żółtka + 2 jaja + 5 łyżek cukru ubić na biało. Dodać 2 łyżki budyniu,proszek do pieczenia, likier i przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w formie przez 50 minut w 180 stopniach. Można udekorować lukrem .

Komentarze

Podobne przepisy