Czekoladowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Krucha szarlotka szybko znika, smak jabłek i czekolady zachwyci każdego domownika jak również gościa.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5szkl. mąki pszennej
    3jajka
    1szkl. Cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki kwaśnej śmietany
    3/4kostki margaryny

    Masa budyniowa:
    2budynie czekoladowe
    6łyżek cukru

    Dodatkowo:
    1kg jabłek
    cukier puder do posypania

Czekoladowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie sypkie produkty mieszamy razem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gdy ciasto wyrobimy wkładamy na 20min. do zamrażalki. Następnie dzielimy na 2części, jedną wałkujemy i wykładamy równo na błaszkę.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w małe plasterki. Następnie wykładamy je na ciasto.
  • 3. Masa: Budynie przygotowywujemy wg przepisu na opakowaniu dodając cukier. Gorący wylewamy na jabłka.
  • 4. Na górę dajemy drugą część ciasta, które również wałkujemy. Pieczemy 70min. w 180C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy