Czekoladowa tarta z jagodami

0 (0 ocen)

Tarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość jagód.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g masła
    1 jajko
    1 łyżka zimnej wody
    KREM:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka śmietanki 30%
    1/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    50g masła
    200g czekolady białej
    ok 1 szklanka jagód

Czekoladowa tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-052nn5d 1. Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce.
  • image-17tyymf 2. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min.
  • image-1lc3me9 3. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić.
  • image-1h8d3xo 4. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody na jeszcze ciepły, ale nie gorący krem. Schłodzić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy