Czekoladowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świetnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki
    2 łyżki budyniu czekoladowego
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 i 1/2 kostki masła
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    2 tabliczki czekolady gorzkiej

    Posypka cukrowa do dekoracji

Czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, olej,żółtka i proszek do pieczenia, miksujemy parę sekund na najniższych obrotach, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.Papilotki napełniamy do 1/2 wysokości i pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Czekoladę i 1/2 kostki masła rozpuszczamy nad parą i chłodzimy. Śmietanę ubijamy .Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na pulchną masę i dodajemy schłodzoną masę czekoladową i ubitą śmietanę.Gotowa masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki, dekorujemy posypką cukrową.

Porady

W środku babeczki można wydrążyć dołek i napełnić zimnym budyniem czekoladowym, następnie przykryć masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy