czekoladowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne słodkie babeczki z 3 rodzajami nadzienia, polecam na pochmurny dzień i nie tylko:)

  • 60 min

Składniki:

  • Na babeczki:
    8 łyżek mąki
    1 łyżka kakao
    100 g masła
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko

    Na krem:
    1 budyń waniliowy
    1 szklanka mleka + 1/4
    3 kostki czekolady
    50 g masła
    1 łyżka cukru zwykłego + 1 wanilinowego
    puszka masy krówkowej - kajmak

Czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kakao i cukrami. Dodać posiekane masło. Wymieszać nożem, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać szklanką krążki, Następnie wyłożyć nimi foremki. PIec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni , 10 minut.
  • 2. Zagotować mleko z cukrami. Rozrobić w 1/4 szklanki mleka budyń. Wlać do mleka i chwilę gotować. Budyń przełożyć do 2 misek, do jednej dodać czekoladę, gdy jeszcze gorący, wymieszać i oba ostudzić. Następnie zmiksować z masłem po 25 g na każdy budyń.
  • 3. Gotowe budynie i masę kajmakową przekładać do upieczonych babeczek. Można dodatkowo posypać prażonymi posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy