Przepisem podzieliła się ze mną przyjaciółka, przepis ten zrobił furorę na sylwestrowej zabawie.
20 min
Składniki:
Na 12 sztuk:
100 g masła o temperaturze pokojowej
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka
100 g cukru
150 g mielonych migdałów
papierowe foremki do ciasta
krokant z orzechów laskowych od dekoracji
Na krem:
100 g serka mascarpone
100 g świeżego sera śmietankowego
100 g przecieranego cukru pudru
Czekoladowe babeczki z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C (termoobieg 150 stopni). Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do muffinek. Masło i czekoladę stopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
2. Jajka rozdzielić, białko ubić. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, następnie wymieszać z masą czekoladowo-maślaną. Dodać migdały i ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białka i ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremek, piec ok.25 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3. Na krem wymieszać wszystkie składniki, rękaw cukierniczy z gwiaździstą końcówką napełnić nasą i udekorować babeczki. Podawać ozdobione krokantem z orzechów laskowych
Porady
Migdały można śmiało zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi.
Komentarze