Czekoladowe bocheneczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bułeczki w kształcie małe bochenków z niespodzianką w środku w postaci roztopionej czekolady. Pycha !

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    ½ łyżeczki soli
    4 łyżeczki cukru
    10 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    18 kostek czekolady

Czekoladowe bocheneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i sól. Wymieszać. Jajka roztrzepać i wraz z mąką dodać do miski. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h.
  • 2. Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 6 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, na środek układać 3 kostki czekolady i zawijać, formułując małe bochenki.
  • 3. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 30 min. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. i piec ok. 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy