Czekoladowe ciasteczka brownie z kremem jagodowym

0 (0 ocen)

Meeega czekoladowe, mięciutkie ciasteczka idealne do kawki :)

Składniki:

  • 350g gorzkiej czekolady
    35g mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    40g masła
    2 jajka
    100g drobnego cukru do wypieków
    kilka kropli aromatu waniliowego

    Krem jagodowy:

    350g serka mascarpone
    6 łyżek cukru pudru
    2 i pół garści jagód

Czekoladowe ciasteczka brownie z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roztapianie czekolady z masłem 1. 250g czekolady roztapiamy wraz z masłem i studzimy, pozostałą czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Dodanie do masy posiekanej czekolady 2. Jajka, cukier i aromat miksujemy ok. 2 - 3 minuty, następnie stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz resztę posiekanej drobno czekolady. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  • Ciasteczka gotowe do pieczenia 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy kleksy ciasta (zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka sporo urosną). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 7 - 10 min.
  • Gotowe ciasteczka 4. Krem: jagody blendujemy i miksujemy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Kremem przekładamy ostudzone ciasteczka, przechowujemy w chłodnym miejscu.

Komentarze

Podobne przepisy