Czekoladowe ciasteczka z solą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie chrupiące, maksymalnie czekoladowe z solą, która podkreśla smak czekolady

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Czekolada gorzka 70 % kakao - 120 gramów
    Jajka- 2 sztuki
    Masło-100 gramów
    Mąka pszenna-250 gramów
    Cukier-80 gramów
    Ekstrakt z wanilii- parę kropel
    Proszek po pieczenia- łyżeczka
    Sól morska-łyżka

Czekoladowe ciasteczka z solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiam masło razem z czekoladą. Mieszam od czasu do czasu by masa się nie przypaliła. W misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję jajka,wanilię i lekko wystudzoną masę maślano-czekoladową. Całość mieszam-nie musi być zbyt dokładnie. Ciasto wstawiam na pół godziny do lodówki.
    Przy pomocy łyżki do lodów formuję ciastka, posypuję je z wierzchu drobinkami soli, i lekko przyciskam je łyżeczką. Piekę ciasteczka 15 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy