Czekoladowe ciastka z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepiej smakują kiedy po leżakują parę dni, ze szklanką zimnego mleka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 175g brązowego cukru
    250g masła
    1 jajko
    530g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    100g mielonych orzechów
    1 łyżka kakao
    3 tabliczki czekolady: biała, mleczna, gorzka

Czekoladowe ciastka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mało rozpuścić, wymieszać z brązowym cukrem a następnie dodać jajko. Powoli dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól - wszystko mieszamy.
    Tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady rozpuszczamy w rondelku, następne wsypać orzechy i łyżkę kakao i dodać masę do ciasta. Konsystencja ciasta nie może być zbyt gęsta, zdecydowanie kremowa. Łyżką do lodów, bądź zwykłą łyżką nakładamy porcję i formujemy talarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenie.
  • 2. Pieczemy 10-15 minut w 175 stopniach. Ostudzone ciastka dekorujemy białą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy