Czekoladowe ciasto - Brownie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Klasycznie czekoladowe ciasto kuchni amerykańskiej. Proste do zrobienia, uzależnia;)

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200g gorzkiej czekolady
    225g masła
    3 jajka
    łyżka cukru waniliowego
    135g mąki
    270g cukru pudru
    1/2 łyżeczki soli

    Polewa:

    100g masła
    4 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    3 łyżki kakao

Czekoladowe ciasto - brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
    2. Czekoladę łamiemy na kostki.
    3. Masło kroimy w kostkę.
    4. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem, ciągle mieszając.
    5. Jajka miksujemy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą.
    6. Do jajek wlewamy przestudzoną masę czekoladową, chwile mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy po chwili przesianą mąkę. Całość mieszamy rózgą do momentu połączania się składników.
    7. Wylewamy ciacho na formę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30) i pieczemy na środkowej półce przez ok 30 minut.
  • 2. Polewa:

    1. Do rondelka wlewamy 4 łyżki wody, cukier i masło, gdy roztopi się masło dodajemy kakao,
    2. Całość intensywnie mieszamy.
    3. Polewamy lekko przestudzone ciasto.

Porady

Ciasto kroimy po całkowitym ostudzeniu

Komentarze

Podobne przepisy